Beter goed gejat, dan …..

Voor de meesten in het reclamevak is dit een bekende uitspraak. Zelf ben ik van mening dat eigenlijk alles rondom reclame al zo’n beetje is uitgedokterd. Veel ideeën die ik de revu zie passeren, lijken op elkaar. Sommige zelfs regelrechte kopieën.


Is mijn opmerking kort door de bocht? Een creatief bureau vertelt altijd een vernieuwend verhaal, een geweldig concept dat de basis vormt voor een prachtige en opvallende campagne. Wie ben ik dan om dit te beweren?

Ik besef dat de toegevoegde waarde van het bureau voor een groot deel zit in het creatieve intellectuele eigendom. Hun teams van copywriters, designers en creatieve breinen vormen de kern van hun bestaan. Hun taak om voorstellen te maken waar de klant van smult. En toch, veel creaties zijn gebaseerd op dezelfde gedachten.

Ik surf natuurlijk redelijk wat af om de inspiratie te vinden voor deze blog. Door de internationale sites zie je de kruisbestuivingen. Veel ideeën worden in verschillende landen uitgevoerd. En uiteraard vormt de verpakking van de creatie het verschil. Hierdoor valt het ook minder op.

Daarnaast zit er een verschil in tijd in. Sommige ideeën worden pas jaren later creatief gekopieerd. Hierdoor verdoezelen ze nog meer het “geleende” concept. Hieronder de advertentie-uitingen, die mij vandaag tot dit schrijfsel inspireerden.

Ansich lijken ze origineel. Maar enige tijd geleden beschreef ik in volgend blog een vergelijkbaar ontwerp. Beiden gaan ze ook nog over een zelfde soort product. Hebben de creatieven op hetzelfde moment dezelfde brainwave? Het is natuurlijk altijd mogelijk. Maar als je dan de kreet “Beter goed gejat, dan slecht bedacht” herhaaldelijk in de branche hoort, dan zetten je dit soort voorbeelden toch aan het denken.

Wil je nog meer “geleende ideeën” zien, die mijn opmerking toch enigszins aannemelijk maken? Bezoek dan eens de Belgische site Joelapompe.net. Een bonte verzameling van advertenties, commercials waar je het origineel en de kopie direct naast elkaar ziet. Zeker de moeite waard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.