Bloggen, open source, rss???

Wat? Hoeveel? Waar heb je het over? Voor de gevorderde reclameman/vrouw of internetter zijn deze termen gesneden koek. Maar voor diegenen die hard werken voor hun gezinnetje, die een eigen bedrijf runnen, die geen tijd hebben om op een stoel stil te zitten, die zich niet bezighouden met de nieuwste snufjes (gadgets in populaire bewoording) is dit allemaal abacadabra.

Deel 1 van veel gebruikte termen uit de wondere wereld van het internet:

1) Blog
Een afkorting voor weblog wat het eenvoudigste te vergelijken is met een soort dagboek, maar dan in digitale vorm. De berichten worden geplaatst op een website waarbij het nieuwste bericht bovenaan komt te staan. De schrijver deelt zijn mening, gevoelens of interesses met de rest van de wereld. Ook deze site is een voorbeeld van een blog.

Om een blog te starten heb je software nodig of een provider die deze software aanbiedt. De bekendste voorbeelden van software waarmee je kunt bloggen zijn WordPress, Movable Type en Drupal.
Er zijn ook online providers die het mogelijk maken om heel eenvoudig een blog te starten. De bekendste voorbeelden zijn www.blogger.com, www.wordpress.com, www.blog.com, www.web-log.nl.

Andere vormen van bloggen zijn:
a) Podcast
Een vorm van blog waarop audio word gepubliceerd. Vaak worden ook opnamen van programma’s gedownload en later beluisterd via een MP3-speler.

b) Vlog
Een blog waarop video wordt getoond.

c) Microbloggen
Een vorm van bloggen en instant messaging. Met korte krachtige teksten (vaak beperkt tot een maximaal aantal leestekens) worden de boodschappen via telefoon of web de wereld ingestuurd. Twitter is een goed voorbeeld.

2) Open source software
Dit is software waarvan de broncode bekend is en te veranderen door eenieder die weet hoe hij/zij dit moet aanpassen. Microsoft heeft zijn broncode beschermd en ziet dit als bedrijfsgeheim. De open source software maakt het voor de gebruiker eenvoudiger te wisselen van partij indien zij veranderingen doorvoeren (prijsverhogingen, stoppen met verkoop en ondersteuning). Hierdoor zijn de gebruikers niet meer afhankelijk van een partij of ontwikkelaar. 
Bekende open source software programma’s, die websites of blogs mogelijk maken, zijn Joomla, Mambo, WordPress, Typepad, Drupal, PHPNuke, phpBB en XOOPS.

3) RSS
Dit staat voor Real Simple Syndication en wordt veelal gebruikt in weblogs. Door gebruik te maken van RSS blijf je op de hoogte van de laatste nieuwste berichten op websites zonder dat je al die sites hoeft te bezoeken. De software om mee te bloggen genereert vaak ook de output voor de RSS feed. 
Door in de feedreader (het leesprogramma van RSS) de sites op te geven van wie je de laatste berichten wil ontvangen, worden de nieuwste berichten als korte nieuwskoppen weergegeven. In een oogopslag kun je de verschillende 120px-Feed-icon_svgberichten van diverse sites zien. Bij interesse kun je dan doorklikken naar het echte artikel.
RSS (ook vaak webfeed genoemd) is te herkennen aan dit logo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.