Commercials met een ‘everlasting impression’

In loop der jaren zijn er ontzettend veel mooie commercials voorbij gekomen. Een top-zoveel is wel op te stellen, maar de uitslag is dan gebaseerd op mijn smaak. Om dus geen oneindige lijst te maken, staan in deze blog enkele uitzonderingen. Deze pareltjes zijn van recente aard en passen wel in het rijtje van commercials die impactvol zijn (uiteraard weer in mijn ogen).

Nike legde dit jaar de lat op een hoger plateau met de fantastische commercial ‘You can’t stop us’. Een prachtig staaltje van creativiteit in combinatie met digitale kennis en kunde. Dat het een uren vretende operatie geweest moet zijn, is zichtbaar in de wijze waarop deze adembenemende commercial is opgebouwd. Het resultaat is prachtig, verbluffend en in alle opzichten vernieuwend in creatie.

Het Wereld Natuur Fonds heb ik hier al vaker besproken. Mijn blog uit 2010 met 55 spraakmakende WWF-advertenties wordt nog steeds goed bekeken. Bij WWF hebben ze niet stilgezeten en laten ze dit jaar op indringende wijze zien waar wij mee bezig zijn.

De Nederlandse voice-over is duidelijk en vertellend. De Engelse voice-over daarentegen is indringend en een beetje beangstigend. Dat geeft het die extra dimensie aan de commercial. Pakkend, intimiderend maar o zo belangrijk om de boodschap te blijven communiceren.

Aan de andere kant zijn er ook partijen die de vrolijke kant opzoeken. Walmart laat je genieten van de ‘cars from the past’ uit Box-offices hitfilms. De beroemde DeLorean uit ‘Back to the future’ kan natuurlijk niet ontbreken.

Ook het vervolg in de ‘Famous’-series van Walmart is een rariteitenkabinet van bekende personages uit spraakmakende films.

Ook van Nederlandse bodem besteden enkele merken gelukkig aandacht aan een goede commercial. Zo vind ik de ontwikkeling die de Jumbo familie doorgaat geweldig om te zien. De karakters hebben zich ontplooid tot een ‘levensecht’ gezin met hun dagelijkse beslommeringen. De nieuwste commercial met liedje ‘Singing in the rain’ wijkt een beetje af van dit stramien. En toch wordt het weer alledaags aan tafel. Het blijven leuke en vrolijke commercials, met een positieve attitude voor het merk.

Tja, waar sluit je dan mee af. Wat is nu de ‘everlasting commercial’? Als je het dan toch hebt over N=1, dan is voor mij de Apple commercial uit 1984 dé klassieker! Een mijlpaal voor Apple die veel teweeg bracht en die een belangrijke basis voor het huidige merk legde.

,