Het CV is een van de belangrijkste onderdelen bij een sollicitatie. Het laat toch je werkverleden en ervaring zien. Tegenwoordig creeër je je eigen CV niet meer op papier maar online. Via LinkedIn kan je het beschikbaar stellen. Tegenwoordig kun je het voorzien van beelden die het document meer laten leven. Maar is dat wel voldoende?
Een CV in de online wereld op laten vallen, is een uitdagende en tijdrovende bezigheid. Vanuit deze gedachte heeft HR-specialist Ajilon (onderdeel van Adecco Group Nederland) vandaag de eerste tool gelanceerd waarmee LinkedIn-gebruikers gratis hun profiel in enkele klikken om kunnen zetten tot een carrièrevideo.
Resu-ME verandert je LinkedIn profiel in slechts enkele klikken in een boeiende carrièrevideo, compleet met voice-over en een handige infographic. Deze nieuwe creatieve manier van jezelf presenteren, maakt het mogelijk om, naast skills en ervaring, meer kanten van jezelf te laten zien en je te onderscheiden op de dynamische arbeidsmarkt.
Via via kreeg ik een early toegang tot de tool om ermee te spelen. Enerzijds om aandacht te genereren (begrijpelijk), anderzijds omdat het voor mij opportuun is om een video-CV te hebben. Een goede digitale Web 2.0 voorstelling van mijn kennis en kunde vergroot mijn kansen op de arbeidsmarkt. En dat is nodig, omdat ik binnenkort beschikbaar ben en dus op zoek ben naar een nieuwe uitdaging binnen mijn vakgebied.
Dus aan de gang. Ik kreeg wel het advies om mijn CV om te zetten naar het Engels vanwege de voice-over, maar dat heb ik achterwege gelaten voor de test. Eerst maar eens zien, voordat ik mijn efforts erin ga steken. Ik geef toe dat het allemaal soepeler en beter zou klinken als ik het wel had omgezet naar het Engels, maar voor deze test stoort het me niet.
De tool Resu-ME werkt eenvoudig. Een koppeling met je LinkedIn profiel bevestigen, toegang verlenen en het systeem kan aan het werk. Na enkele minuten wordt de video van je profiel getoond. Enkele screenshots van de video.
Na het samenstellen van de video komt een mooie feature aan de orde. De video is samengesteld met standaard beelden, die door hun neutrale algemeenheid niet altijd kloppen met de uitstraling die je zou willen hebben. Gelukkig bieden ze de mogelijkheid om bepaalde scenes van je video te editen. Beeld, skills, business cards en nog meer. Hiermee geef je het geheel een nog persoonlijker tintje.
Ik heb niet alles uitgeprobeerd, maar het hebben van de mogelijkheid biedt wel perspectief tot verbetering van de video. Goede insteek die daar vanaf het begin is ingebouwd. Bekijk hier mijn video-CV.
Het leukste dat overblijft is de infographic van je CV. Deze kun je opslaan als PDF en uiteraard ook delen. Conform verwachtingen in deze moderne digitale tijd. Ik vind de CV in PDF-vorm minder indrukwekkend als die op het eind van de video. Waarschijnlijk de opbouwvorm die mij meer aanspreekt.
Op zich kent de tool leuke features, maar de algemene beelden laten soms een simpele indruk achter. De intro mag wel een tandje sneller. Vooral als je bedenkt dat de gemiddelde aandachtspanne tegenwoordig aan de korte kant is. Cruciale seconden die wegtikken. Zou de potentiële opdrachtgever de tijd en moeite nemen om dit uit te zitten?
Of leg ik de lat te hoog qua vormgeving, design en verwachtingen bij dergelijke oplossingen. Zoals gezegd is de infographic op het laatst zeker de moeite waard. Eerlijk gezegd heb ik nogal wat werk aan de winkel qua uitvoer van mijn LinkedIn profiel. Daarna nog maar eens door de video-molen halen. Kijken hoe de video-CV dan wordt opgebouwd.