De 6 beste gratis tools voor creatieve Infographics

Na een Top 15 en Top 10 artikel over Infographics lijkt het mij ook een idee om eens aan te geven hoe wij (lees jij en ik) ook deze visuals kunnen maken. Prachtige plaatjes die een presentatie of blog visueel kunnen ondersteunen, zelfs versterken.

Natuurlijk worden de veel gebuzzte Infographics door hoog-betaalde professionele, digitale kunstenaars gemaakt. “That’s a complete other ballgame”. En toch zou ik apetrots zijn als ik zelf ook in staat ben om een van mijn blogjes of presentaties visueel op te leuken.

Gelukkig zijn er een aantal gratis online tools die hier uitkomst bieden. Hieronder kort welke ze zijn en wat ze doen. Met sommige is het wel even stoeien.

1 Wordle
Met deze tool maak je eenvoudige tagclouds van stukken tekst of van de RSS-feed van een website. Daarnaast kun je nog spelen met kleuren, lay-out, tekst horizontaal of verticaal. Hieronder een andere versie gebaseerd op dezelfde inhoud als boven.

2 Visual.ly
Visual.ly is totaal nieuw en bevindt zich nog in Beta. Op een eenvoudige manier maakt de tool het mogelijk om jouw verhaal te vertellen. Delen is een natuurlijk gegeven. Op dit moment alleen nog maar op uitnodiging beschikbaar.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=AiVKfNeRbPQ[/youtube]


3 Many Eyes

Deze IBM Research tool biedt twee keuzes: een optie om te bladeren door bestaande gegevenssets of gebruik te maken van eigen data. Door het uploaden van eigen data kun je een eigen visualisatie maken. De tool heeft vele verschillende opties en mogelijkheden, van eenvoudige diagrammen tot wereldkaarten. Alles hangt natuurlijk wel af van de data die je inbrengt.

Ionz
Meer een grappig speeltje dan een goede visualiser. De site stelt een paar eenvoudige vragen en genereert dan een persoonlijke Infographic.

Hohli
Met Hohli kun je diverse grafieken maken, zoals punt- en lijndiagrammen, pie-charts etc. Daarnaast kun je de grafiek geheel aanpassen naar je eigen look & feel. Verder kun je de titel opgeven, je data kiezen, je achtergrond veranderen, Social Bookmarks en nog veel meer.

6. Google Public Data Explorer
Google onderzoeks-instrumenten heet Public Data Explorer. Je kunt kiezen uit bestaande datasets, bijvoorbeeld het vergelijken van de bevolking tussen de verschillende staten van de VS. Belangrijker nog is het invoeren en uploaden van eigen gegevens. Als toegevoegde bonus kunnen deze grafieken worden ingesloten op je website of blog.

Have fun!

, ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.