Infographic: Wat ben jij? Geek of Nerd?

Vandaag kwam ik toch wel een grappige infographic tegen. Als je deze in het kader van een gedegen wetenschappelijk onderzoek met enige theoretische onderbouwing zet, dan valt deze echt wel door de mand.

Op Wikipedia worden de termen wel verder toegelicht. Hierop valt te lezen dat de term “Nerd” vaak gebruikt wordt “voor (meestal jonge) mensen die afzijdig staan van de populaire mainstream cultuur van jongeren. Zij zijn vaak introvert en wars van activiteiten waarbij sociale status een belangrijke rol speelt. Zij zijn minder geneigd om mode en trends te volgen.”

Een “Geek” is “een vriendelijke, Engelse benaming voor iemand die gek is op technologie en/of computers. Een geek wordt ook wel gedefinieerd als: een sociale nerd.”

De termen Geek en Nerd zijn bij mij bekend geworden door veel films uit de jaren ’80. Bijvoorbeeld films als “Porky’s” of “Revenge of the Nerds“. In deze laatste film laat Robert Carradine die vreselijk overdreven lach horen. Flauw, belachelijk, maar die irritante lach is wel bij mij blijven hangen.

De filmpersonages en de vele films genieten een cultstatus waardoor de termen Geek en Nerd extreem versterkt worden. Bij beide termen denk ik onwillekeurig aan deze stereotype filmpersonages, maar daar blijft het dan ook bij.

Met een beetje surfen op het web vond ik al gauw een lijstje als “Top 20 Geek Movies of all Time” en “Top 25 Geek Movie Characters“. Bij nader bestuderen van die lijst moet ik toegeven dat ik toch wel redelijk wat van die films en personages ken. Door de jaren heen heb ik ze allemaal toch wel een keer op TV gezien en er wel om gelachen. Pas ik dan misschien binnen het stereotype profiel?

Vaak plaatsen anderen sommige mensen in een hokje van Nerd of Geek. Ikzelf probeer daar niet aan mee te doen. Hokjes denken en mensen erin plaatsen is niets voor mij. Dus in mijn ogen heb ik nog nooit een Nerd of Geek ontmoet. Daarnaast ben ik nog niet eerder mensen tegengekomen die er zelf voor uit komen dat ze een Nerd of Geek zijn.

Voor de Friday Night fun is het een grappige infographic. Niets wetenschappelijks, gewoon lachen. Of vergis ik me en ben jij misschien toch die Nerd of Geek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.