Is Twitter a waste of Time?

De afgelopen week toonde ik een infographic over het vraagstuk of Social Media geen tijdsverspilling was.  Als je vindt dat Social Media als breed geheel het niet is, zou Twitter in het bijzonder het dan wel kunnen zijn?


Een interessant punt om te bespreken natuurlijk. Ansich kun je nu rustig stellen dat Twitter een begrip geworden is. Een geaccepteerd communicatiemedium, waar de een veel tijd aan besteed, de ander minder.

In het begin van mijn Twitter carriere, februari 2009 (als je wil weten wat je startdatum was ga naar “When did you join Twitter“), was het voor de velen nog een totaal onbekend fenomeen. In eerste instantie was ik niet actief. Eind 2009 ben ik de zaak wat serieuzer aan gaan pakken en nadat ik mobiel de applicatie kon gebruiken, werd Twitter voor mij pas echt interessant.

Wel werd ik vele malen gevraagd wat ik er nu zo leuk aan vond (zelfs vandaag nog). Voor diegenen die het niet gebruikten leefde het gevoel “onbekend maakt onbemind”. Voor hen onbegrijpelijk dat je daaraan je tijd kon besteden cq. verspillen. Mijn antwoord was steevast hetzelfde. Een standpunt dat ik tot op heden nog steeds zo voel en ervaar.

Wat biedt Twitter mij?

1. Fun en plezier
Twitter geeft mij fun en leuke momenten. Ik gebruik zelfs bij sommige tweeps (@gjbos en @marineltwit) graag de hashtag #OHTL. Naast de informatie die zij met me delen, zijn er talloze nietszeggende tweets die voor ontspanning in mijn TL (lees timeline) zorgen. Maar zij zijn niet de enigen. Vooral na 11.00 uur ‘s avonds zijn veel tweeps op zoek naar een uitlaapklep. Een joke is zo gemaakt en door het gemakkelijke contact via Twitter duurt het niet lang voor de digitale biertjes en wijntjes de TL rondvliegen.

2. Leerzame momenten
Door het volgen van anderen en gelijkgestemden kom je in contact met hun views, meningen en overtuigingen. De tweeps die ik volg respecteren ieders mening zonder een goede dialoog of discussie (fittie zoals @onlinemarketeer dit zou noemen) uit de weg te gaan. Het volgen van een dergelijke discussie geeft mij nieuwe inzichten en standpunten, waarover ik dan weer kan nadenken. Gesprekken in 140 tekens met onder meer @roosvanvugt en @contentgirl sturen je, of je wil of niet, toch een andere kant op. Confronterend, maar vooral leerzaam en persoonlijk.

3. Nieuwe vriendschappen
Wat je niet verwacht van een digitaal netwerk is dat je dialogen leiden tot meer dan alleen een digitaal contact. Zo ben ik via de #blogpraat community in contact gekomen met @elja1op1 die ik later tijdens een Tweetup ook ontmoet heb. Het persoonlijk ontmoeten verrijkte mijn digitale contact.

Het allereerst volgen vanuit Twitter naar het ontmoeten IRL geeft extra inhoud aan de tweets die zij verzenden. Dit heb ik bij meerderen ervaren waardoor het contact in mijn beleving geintensiveerd is. Hetzelfde overkwam mij bijvoorbeeld bij @wwaardenburg, @joostgeurtsen en @stanlenssen.

4. Kennis
Als laatste zie ik Twitter als een gigantisch informatiekanaal in mijn vakgebied. Door de vele tweeps kom ik op plekken op de digitale wereld die ik van zijn levensdagen zelf niet gevonden zou hebben. Ik bezit niet alle kennis, maar het tweep-collectief brengt veel tezamen. In het begin een overload, maar geleidelijk aan weet ik het meer te trechteren en filteren.

Is Twitter a waste of time?
Voor mij niet, zoals je hierboven kunt lezen. Er gaat geen dag voorbij dat ik niet kijk in de timeline om te zien wat er allemaal gecommuniceerd wordt. Zo teruglezend is deze blog meer een Follow Friday voor alle tweeps die ik volg. Vandaag is deze blog mijn persoonlijke #FF voor de genoemde twitteraars in het bijzonder.

Maar wat betekent Twitter voor jou?

Als afsluiter van de week een Infographic en een video, die grafisch aangeven waarom Twitter geen tijdsverspilling is. De cijfers en statements spreken voor zich.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=rukUlLznfX0[/youtube]

, , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.